4 Haziran 2013 Salı

distonik Tip


Geçtiğimiz hafta Ankara da fizyoterapistler için bir eğitim vardı terapistimizde gidiyordu bu eğitime eğitimin bir aşamasında da çocuklar üzerinde değerlendirme yapılıyor terapistimiz sağolsun milyonlarca kere bizde gitdik bu değerlendirmeye. Yurt dışından gelen terapistler dışındada bu fiziktedavi konusunda artık otorite olmuş profosör olan terapistlerde vardı. Bunlar dışında bu mesleği yapmış olmak için yapmayan kendilerini devamlı geliştiren çocuklara bayılan terapistlerde vardı.

Biz şimdiye kadar oğluşun tanısını sipastik tip diye biliyorduk. Malum kötünün iyisi diyebileceğimiz bir tip çünkü iyi bir fiziktedavi ve rehabilitasyonla inanılmaz gelişmeler gösteriyorlar. Ama malesef diskinetik tipiz.
Bu ayrımı yapabilmek bencede çok zor terapistler kendilerini geliştirdikçe kim bilir daha neler neler çıkacak.

Başta duyduğumda çok üzüldüm gerçektende aslında sonuç aynı cp mi cp değişen bişi yok gibi gözüküyor. Ama okudukça bu solucan gibi hareketler  lafı beni delirtdi :) hiç de sevmem solucanları :P Gerçi sipastik lafınıda sevmem...

Fizik tedavidende en az sonuç alabilen grup buymuş. Hani hep söz ediyorum ya oğluştaki duyu bütünlüğü problemlerini bu diskinetiside tetikliyormuş. Asla başlarına sıkı bir şeyler taktırmazlarmış , giyinmekten nefret ederlermiş (bizimkide hep giyinirken ağlıyor 4 yıl oldu ağlasada giyinmesi gerektiğini bi öğrenemedi derdim hep meğerse oğluşun kodlamada problem varmış )

Bunun dışında da sipastik bir çocuğa yapılan fizikle distonik bir çocuğa yapılan fizik tedavi arasında da farklar olduğunu öğrendim. Daha terapistimizle eğitimden sonra konuşamadık ama orada iki arada konuştuklarımıza göre durum böyle.

Eğer distonik bir çocuğunuz varsa en önemlisi ona sabit durmayı öğretmek ki biz bizimkinin kurtlu olduğunu ve davranış problemi geliştirdiğini düşünüyorduk. Sabit durmayı öğrendiğimiz anda bu sıçramalarımızda son bulcakmış (inşallah )

Bacakların devamlı bitişik ve kollarında yanda durması gerekirmiş (öyle imkansızki bunlar bizim için )

O kadar sabit durması gerekiyormuş ki biz yüzmeye götürmesek diye bile düşündük en korktuğum oğluş üzerinde kaş yapıyım derken göz çıkarmak ama doğru pozisyonlamayla devam edebilirmişiz.

Kolların yukarıya doğru kaldırarak yapılan hareketlerde yokmuş.

Oturma çalışırken de arkasında değilde yanında durmak gerekiyormuş .Arkasında durunca kendini güvende hissetdiği için hep geriye atıyordu bizde arkasında durarak tetiklemişiz bu hareketi.

Bunlar şimdilik aklıma gelenler. Bu söz etdiklerim bizim uygulamamız gerekenler. Herşey gibi fiziktedavide çocuktan çocuğa farklı uygulanıyor. Bunları uygulamadan fizyoterapistinize danışın   sizi yönlendirmelerine izin verin... 
Biz bu eğitimde yeni bir yok çizdik oğluşla ilgili bakalım neler olcak görcez hepbirlikte :)

Sağlıcakla kalın....

3 yorum:

  1. Merhaba,
    Bugün 7 aylık kızımın diskinetik tip CP olma ihtimalinin çok yüksek olduğu gerçeğiyle karşılaştım. İnternetten bugüne kadar çok araştırmıştım ama herhalde bugün çok ihtiyacım olduğundan bloğunuza rastladım.
    Şu anda yorgun ama yarın yeniden mücadele etmeye başlayacak bir anneyim. Tek sorun nereden başlayacağımı bilmiyorum. 7 aylıkken ne tür deneyimleriniz oldu çok ayrıntılı bilgi bulamadım. Deneyimlerinize ihtiyacım var. Görüşmeyi, yazışmayı çok isterim. Bana gulcinozkaya@gmail.com adresinden ulaşıp bir mum yakarsanız hayatımıza sevinirim.

    YanıtlaSil
  2. Araştırma yönünüze hayranım. Yazdıklarınız çok anlaşılır bir dilde oluyor ve eminim ki özellikle bu rahatsızlığı taşıyanlar için çok önemli kaynaksınız. Sizin azminiz ve gücünüzle eminim bu engeller tek tek aşılacak. Dualrım sizinle sevgiler. Bu arada yukarıdaki yorumu yazan Gülçin Hnm'a da acil şifalar diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm yavrularımız şifalarını bulur umarım...Hepimizin dileği ve çabaları bu yönde...sizden bunları duymak çok mutlu etdi beni

      Sil