3 Ağustos 2013 Cumartesi

Özel Çocuklarda Tuvalet Eğitimi



Bizim oğlana daha hamileyken tuvalet eğitimiyle ilgili kitaplar okuyup notlar almıştım. Ama hepside normal gelişim gösteren çocuklara göreydi. Şimdi bir arama yaptımda engellilere yönelik bu konuyla ilgili hiç kitap yok kitabı geçtim video bile bulamadım sadece tuvaleti kullanırken yararlanabileceğimiz aletlerin tanıtım videoları var.

itunes da şöyle bir app var
 https://itunes.apple.com/tr/app/ican-toilet-training-program/id603542793?mt=8&ign-mpt=uo%3D4 
özel eğitim gerektiren çocukların tuvalet eğitimde çizelge tutmak için. çocuklarımız ifade edemediği için normal gelişim gösteren çocuklardan farklı olarak çizelge tutuyoruz ve o saatlere yakın wc ye götürüyoruz .Ben kullanmadım bu programı bizikinin zaten saatleri çok belliydi.

Bir çok yerde çocukların doğar doğmaz tuvalete götürüldüğünü çocukların zaten beze yapmayı bilmediğini okumuştum o yüzden başlarda hep altlarını açınca işerlermiş. Biz çocuklarımıza beze yapmayı öğretiyoruz sonrasında da tekrar bezden kurtulmaya çalışıyoruz. Benimde aklımdaydı hep daha bebekken ufaktan da olsa ara ara tutmak ama uzun süren hastane sonrası bizim paşa beze yapmayı çoktaaan öğrenmişti.  Eğer hala bezleri ellerimizde yıkıyor olsaydık eminim çok daha erken öğrenirdi çocuklarımız tuvalete yapmayı...

Benimde  ne zamandır aklımda olan tuvalet eğitime başladım bizimkine ne kadar eğitim denirse tabiki. Aslında devamlı gözlerimiz çocuklarımızın üstünde zaten kendilerini ifade edemedikleri için en ufak hareketlerinden bile ne anlamlar çıkarıyoruz tahmin edemezsiniz.

Bizimki kakasını yapmadan önce çok belli ediyordu. Bir de küçüklükten beri hep bacaklarını bükerek yapardı kakasını öyle alıştı kakası gelse bile bizim o pozisyona almamızı beklerdi alıncada hemen yapardı. Bu çok büyük bir işaretdi benim için.

Öğlenleride kuru kalkınca bir başlayalım dedim olursa ooooooooo olmazsada olmaz zaten beze bağlıyoruz gene bağlarız dedim. Önce bir lazımlık aldım.





İlk önce bunu aldık ama bizimki asla oturmadı buna hiç zorlamadım bende . Bizimkini zaten ben tuvalete giderken yanımda götürüyordum durmadığı için yanımda orada anlatırdım zaten. lazımlığı gösterdim yok adam oturmuyor asla sonra salona taşıdım belki gözü alışır dedim yok asla oturmuyor üzerine çok sonra yanlış bir lazımlık olduğunu anladım.beni hep gördüğü şekilde yapmak istiyordur belki diye bir aparat aldım.







Bununla durumlar daha iyiydi ama bununda iç kısımları popomuzu hep kesti üstü baya yumuşaktı ama iç kısımları malesef işimizi görmedi.









En son olarak bingo tam bize göre bir lazımlık bulduk. Eğer bir erkek çocuğunuz varsa öndeki aparatın ne kadar önemli olduğunu anlarsınız.

Bide iç kısmına mutlaka peçete seriyorum temizlemesi kolay oluyor.

Biz daha yolun başındayız ama iyi gidiyoruz kakamızı daha hiç sekmedik ve eğer evdeysek gayet iyi gidiyor ama dışarıya çıkarken ve terapilerde hala bez bağlıyorum bu süreci baya uzatacak ama terapistlerimiz üzerine işemesinden iyidir.


Eğer anne ne kadar rahatsa bu süreçte o kadar basit oluyor bence. Bir de çocuğu iyi takip edince gerisi çorap söküğü gibi geliyor zaten... İnşallah bir gün oğlum gidip tüm bunları kendisi halledecek...

Bezden kurtulunca hemen yazarım size tapikide :)) size çok anlamlı bir şarkıyla veda ediyorum :)) 

Çişimiz tualetde kakamız tuvalette artık kimse yapmıcak poposundaki beze  :))

http://www.youtube.com/watch?v=KjkbZQmqAEw   :))))



8 yorum:

  1. Takdir ediyorum seni walla.Ben hazir degilim henuz ama senin yazdiklarin guc veriyor baslamaya.Eminimki Heja ogrenecek cok zeki bir cocuk Heja.Kime cekti acaba :))) kocaman opuyoruz.Hazelde goz kirpiyo ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tapikide anasına :))) annenin hazır olması hepsinden önemli...ama yenş doğan bebeler bile öğreniyor bizimkilerin nesi eksik :)) bide bizimkini gördün ya çok anlaşılıyor yapacağı zaman...
      Çok öpüyoruz fıstıkımızıda

      Sil
  2. başarılar diliyorum...
    çizelge olayı bana mantıklı gelmedi ya da bizimkiler öyle ''zamanlı''olmuyor..4-5 ay oluyor biz de başlayalı ama maalesef arpa boyu yol yok:-(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu çizelgeyi hafta tutuyorsunuz şu saatde işedi şunda kaka yaptı diye sonra o vakit yaklaşmadan yarım saat öncesinden başlıyorsunuz...ama her çocuk farklı tabiki bizikide dakika sektirmiyor bazen :))

      Sil
  3. Ben de Nisan gibi başlayayım diyorum, senin memnun olduğun son resimdeki lazımlığın markasını yazarsan sevinirim.Acaba nerden bulabilirim?Umarım bu tuvalet alıştırma günlerimiz zorlayıcı geçmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.e-bebek.com/royal-potty-egitici-muzikli-oturak_FNY-05358

      Biz burdan aldık bide fisher price ın kreliyet oturağı var :) oda çok benziyor...İnşallah umduğunuzdan daha kolay geçer

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim.Ona da bakayım.

      Sil
  4. Benim oğlumda çok belli ederdi tuvaletini ama gövde çok gevşek olduğu için başlayamadım 4 yaşına kadar Özel gereksinimli bireyler için klozet üzeri bir düzenek vardı onu çok erken bulsaydim başlardım ama 4 yaşına bulamadım o düzeneği 4 yaşında Fransa' dan bulduk ve tuvaletimiz,banyonuz,dis fırçalamamiz hep ordaoldu ve bayağı bir kolaylaştırdı işimizi.önceleri söylemedi çişini ben bezini değiştirmedim ve rahatsız olmasını istedim bu durumdan eğer çişini soylemessse benim bunu bilemeyeceğim bu yüzden altını degistireneyecegimi anlattım ona Uzun zaman alsada birgün öğrendi yada öğrenmis gibi yaptı. çişini söylüyordu ama geldiği için mi söylüyordu yoksa söylemesi gerektiği icinmi bilmiyorum bazen yapmış oluyodu bezine söylediğinden bazense yapmamis tuvalete götürdüğümuzde de yapiyodu ama. Çişini söylediğinde bezine yapmış olsa bile tuvalete oturttum zorla olsun çıkar dedim cikramassan bile pipiyin ucuna tükür orda bir damla göreyim dedim �� işin espiriside olsa dedim bunu. Aldığı sıvıya bağlı olarak tuvalete götürme sıklıgini ayarladım soylemese bile çiş vakti deyip gidiyoduk. Hatta dışarda bile söylüyordu ama başka tuvalete oturmaktan korkuyordu o düzeneği yanımızda götürsek bile.ama bı düzeni olmayınca bı sure sonra demeyi bıraktı. Evde ve okulda o düzenekle tuvalete oturuyor ama gerçekten o kadar zorki gövde kontrolü olmayan ayakta duramayan bir çocuğu ev dışında biryerde tuvalete oturtmak hem ayakta tutmaya çalışıp hem altını açmak ki külot bez birazcık daha kolaylastirsada zor klozetten kaldırıp yine ayakta tutmaya çalışıp o bezini çekmek kıyafetini düzeltmek çok zor olsada onunla bir amaca ulaşmak için uğraşmak çok keyifli.bu süreci birazda hadi ışığı açalım suyu açalım hevesiyle yaptiriyoruz.Uroterspist Yelda pekbay ile görüşup onun hocası üroloji Dr si murat beye muayne olup bir süre çiş terapisi aldık. Dr bize sonuç alamayacağımizi söylesede biz inatla gittik evdede yaptık ama en başta tuvalet eğitimi verirken aldığım sonucu terapiye almadık yine gidilmesini tavsiye ederim sonuçta her çocuğun gelişimi farklı olduğundan terapiye vereceği cevapta farklı oluyor.

    YanıtlaSil